ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Θανάσης Κολιζέρας υποψ. βουλευτής ΚΚΕ Αργολίδας: Πολιτικό θράσος και συνειδητό ψέμα ή αφέλεια;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:44:00 μ.μ. | | |
Θανάσης Κολιζέρας
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές περισσεύει ο λαϊκισμός των υποψηφίων, κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ή στήριξαν κυβερνήσεις. Ανατρέχοντας στα τελευταία 8 χρόνια, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τα τέσσερα και η ΝΔ τα άλλα τέσσερα, εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι και οι δυο έχουν εξοντώσει τον λαό στη φορολογία, έμμεση και άμεση, για να μπουκώνουν με φοροαπαλλαγές, προνόμια και κρατικές επιδοτήσεις το κεφάλαιο.

Πιο συγκεκριμένα:

- Το 2014 και 2015, με τα πρώτα μνημόνια αλλά και τις «αντιμνημονιακές» κορόνες, ο λαός στο τέλος του δεύτερου χρόνου είχε φορτωθεί συνολικά 43,5 δισ. ευρώ σε φόρους.

- Το 2018, με το 3ο μνημόνιο έφτασε να πληρώνει 48,85 δισ. ευρώ.

- Το 2022, με την ...«υπευθυνότητα» της ΝΔ και με λεζάντα το ...«δεν φέραμε νέους φόρους», έφτασε να πληρώνει 55,31 δισ. ευρώ. Μόλις τους πρώτους δύο μήνες του 2023, ήδη ο λαός έχει πληρώσει 1,2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που προϋπολόγιζαν...

Σε αυτήν την πορεία, οι κυβερνήσεις ήταν πολλές και διαφορετικές. Από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από εκεί στη ΝΔ, με το λαό να πληρώνει, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, για να στηρίζεται το κεφάλαιο και η κερδοφορία του.

Αιχμή της φορολογικής πολιτικής όλα τα τελευταία χρόνια είναι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και η διαμόρφωση «δημοσιονομικού χώρου», που εγκαινίασε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε η ΝΔ και μετά από ένα διάλειμμα διετίας επανέρχονται τώρα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι «σεσημασμένοι» στις φορολογικές διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ορισμένα παραδείγματα από τα πιο εκκωφαντικά:

-- Η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κι ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 45,8% και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη τους... Θυμίζουμε ότι για τους «κακόμοιρους» εφοπλιστές, με τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, ισχύουν σήμερα πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, που τις διατηρούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις!

-- Ο «αναβαλλόμενος φόρος», που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο τη φετινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

-- Κι επειδή πολύς ανταγωνισμός υπάρχει προεκλογικά για το ποιος θα …σώσει τον λαό από τους φόρους, να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «επικαιροποιεί» τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα»!

Η φοροαφαίμαξη του λαού είναι λοιπόν συστατικό και αναντικατάστατο στοιχείο του κοινού προγράμματος όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Γι' αυτό όποιο φορολογικό «μείγμα» κι αν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, η αναλογία παραμένει ίδια: Περισσότερο από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων πληρώνεται από τον λαό και το υπόλοιπο από τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Είναι πολιτικό θράσος και συνειδητό ψέμα ή αφέλεια οι υποσχέσεις για δήθεν μέτρα ανακούφισης του λαού από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, υποψηφίων των κομμάτων που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνει ο λαός σήμερα; Αλήθεια αφού έχουν τέτοια πρόθεση, γιατί δεν στήριξαν στη Βουλή, σαν κυβέρνηση ή σαν αντιπολίτευση, τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για πραγματική φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών; Ή την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας με οικονομικά κριτήρια κλπ; Δεν γνωρίζουν άραγε ότι η στρατηγική των κομμάτων που υπηρετούν, είναι σταθερά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, γεγονός που επιβάλλει την φτώχεια και την ανέχεια στις λαϊκές οικογένειες; Δεν γνωρίζουν άραγε ότι δεν υπάρχει τρόπος και τα κέρδη του κεφαλαίου να υπηρετείς και τις λαϊκές να ικανοποιείς;

Ή το Κεφάλαιο και τα κέρδη του ή ο λαός και οι ανάγκες του! Και τα δύο μαζί δεν γίνεται να υπηρετηθούν. Είναι λοιπόν προσβολή και πρόκληση για τον λαό να νομίζουν ότι μπορούν να τον ξεγελάσουν και να του αρπάξουν την ψήφο με κάλπικες υποσχέσεις. Η απάντηση και στην κάλπη περνάει μέσα από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που παλεύει για μείωση των φόρων, κατάργηση των ληστρικών χαρατσιών, να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός! Εκεί βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική να τα φέρει τούμπα με την πάλη του ο λαός, για να απολαμβάνει όσα ο ίδιος παράγει, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.

Θανάσης Κολιζέρας υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας του ΚΚΕ






ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ