ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ο Μητροπολίτης μας (γράφει ο Χρήστος Καλαντζής)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:59:00 μ.μ. | |
Δεσπότης
Εφημερίδα «ΑΡΓΟΛΙΔΑ» 21/6/2023

Είναι παραδεκτό από όλους, ότι ο Μητροπολίτης Αργολίδος, με διακριτικότητα, στα χρόνια αυτά που έχουμε την τύχη να είναι ο ποιμενάρχης μας, δίνει σπουδαίο παράδειγμα γραφής. 

Αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά. Αλλά όσο κι αν ο ίδιος μπορεί να επιμένει διακριτικά, η παρουσία του είναι πολυδιάστατη, που…και να θέλει δε μπορεί να μη φανεί το έργο του. Βαθειά μορφωμένος άνθρωπος, πράος με θέσεις και πάνω από όλα προσανατολισμό που υπαγορεύεται από την εξέλιξη της κοινωνίας. Χαρισματικός στο λόγο και στη προσέγγιση κυρίως της νεολαίας είναι ένας από εμάς. Και φυσικά είναι πολύ σύγχρονος άνθρωπος.

Στο σημερινό σημείωμα, εκεί που θα θέλαμε να σταθούμε, είναι στην επιμονή του κι αυτό είναι σπουδαίο, στο έντυπο. Η «Επιστροφή», με τις υπέροχες εκδόσεις, που ξεπερνούν τα αμιγώς θρησκευτικά ζητήματα, αγγίζοντας με θαυμαστό τρόπο τα κοινωνικά και ο τρόπος προσέγγισης είναι σπουδαίος. Μπορεί ο κ. Νεκτάριος να διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα με τον γλαφυρό, αλλά βαθύτατα τεκμηριωμένο λόγο του, όμως καταφέρνει με την εκδοτική προσπάθεια της Μητροπόλεως τον απόλυτα επιτυχημένο συνδυασμό. Αυτό, δεν φαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Το διάβασμα είναι «εθισμός», όπως και η μουσική καθώς έλεγε ο μοναδικός Μάνος Χατζηδάκις. Ο Μητροπολίτης, εξ’ όσων τουλάχιστον έχω παρακολουθήσει, στις επισκέψεις του στα σχολεία και στην επαφή του με τους μαθητές, έχει κάθε φορά να τους εφοδιάσει μ’ ένα βιβλίο. Ο λόγος με το έντυπο, γίνονται ένα. Είναι διακριτός ο ρόλος του γραπτού με τον προφορικό λόγο, αλλά ο συνδυασμός, όταν υπάρχει ρεαλιστικό περιεχόμενο, είναι ό,τι σπουδαιότερο, διότι πάνω από όλα παράγει πολιτισμό…

Εκείνοι που πράγματι είναι σημαντικοί, όπως ο Μητροπολίτης μας είναι και απλοί. Και μάλιστα έχουν την παιδεία να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κοινωνίες διαμορφώνονται μέσα από συνδυασμούς που παράγουν αποτέλεσμα. Εμείς εδώ στο χώρο του εντύπου, τον θεωρούμε… έναν από εμάς. Όχι γιατί μπορεί να παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός στο… χαρτί, αλλά διότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα γραπτά έχουν τη δική τους διαχρονική δύναμη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ