ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στη Λήμνο με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Δεσπότης Νεκτάριος
Στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών του Πολιούχου και Προστάτου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος, το ακριτικό και ιστορικό νησί της Λήμνου, σύμπας ο Ιερός Κλήρος, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές και ο φιλάγιος λαός του Θεού, υποδέχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου 2023, με τις αρμόζουσες τιμές, το ιερό απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του Ιατρού και Θαυματουργού, στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος στη Μύρινα.

Το περίπυστο αυτό πνευματικό θησαύρισμα κόμισε στο νησί και στην Καθέδρα της Μητροπόλεώς Λήμνου, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος προς αγιασμό, επιστηριγμό και ευλογία του πιστού Λημνιακού Λαού, προερχόμενο από το φερώνυμο, προς τιμήν του Αγίου, Ιερό Προσκύνημα στα Λευκάκια του Ναυπλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανίερο αυτό σέβασμα προκάλεσε στους παρευρισκομένους πολυάριθμους πιστούς αισθήματα βαθιάς κατανύξεως και σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως, όταν κατέφθασε στον παλαιό και ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος.
Εν συνεχεία, αναπέμφθηκε σύντομη δέηση ενώπιον του αγίου λειψάνου, το οποίο τιμητικά πλαισίωσαν με παραδοσιακές στολές τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ήφαιστος», και αμέσως ακολούθησε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Μετά το πέρας του εόρτιου Εσπερινού ο Σεβ. Αργολίδος κ. Νεκτάριος, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, με τρόπο εμπνευσμένο, παραστατικό και εναργή, τον πολυτάραχο και πολυκύμαντο βίο του Αγίου Λουκά, μέσα από την προβολή πλούσιου και ειδικά επεξεργασμένου οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο και σλάϊτς).
Χαρακτηριστικά ο Σεβ. Αργολίδος αναφέρθηκε εκτενώς στην καρτερικότητα και την ιώβεια υπομονή που επέδειξε ο Άγιος, υπομένοντας πολυώδυνα βάσανα, εξορίες και λοιδορίες από την αχαριστία των ανθρώπων για την πίστη του στον Χριστό, προκειμένου να οδηγηθεί στην αγιότητα που είναι ο προορισμός της ζωής κάθε ανθρώπου.

Ο Σεβ. Λήμνου καλωσόρισε με καρδιακούς λόγους αδελφικής αγάπης και τιμής τους δύο διακεκριμένους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Σεβ. Αργολίδος για την ξεχωριστή ευλογία που επεφύλαξε στην Τοπική Εκκλησία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού για την εκκλησιαστική ζωή του τόπου, επειδή, όπως είπε, οι ιερές εικόνες και τα χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων, όταν τίθενται σε προσκύνηση, ενισχύουν το πνευματικό φρόνημα του λαού και δυναμώνουν την πίστη και την ευλάβεια του πιστού λαού. Υπέβαλλε, επίσης, τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον συνευχόμενο πολιό και λόγιο Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος, ανταποκρινόμενος και αυτός με χαρά στη φιλάδελφη πρόσκλησή του, ήλθε και πάλι στο νησί, μετά του Σεβ. Αργολίδος, προκειμένου να συμμετέχουν στον εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου Αγ. Σώζοντος, λαμπρύνοντας με την υψηλή παρουσία τους τις εφετινές εορταστικές εκδηλώσεις.
Καταληκτικά, ο Σεβ. Λήμνου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από βάθους καρδίας, για τη συμμετοχή τους στη λαμπρή υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, τον ευαγή Κλήρο του νησιού, ο οποίος σύσσωμος μετείχε στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας, τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Μαρινάκη, τον Ταξίαρχο της 88ης Στρατιωτικής Διοικήσεως κ. Ιωάννη Κορρέ, την Πρόεδρο της Δημοτικής Αντιπολιτεύσεως κ. Ελεονώρα Γεώργα, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου κ. Ελένη Φαρμάκη, τους εκπροσώπους κάθε άλλης τοπικής αρχής και φορέα, τους πολυάριθμους επισκέπτες και παραθεριστές του νησιού και, τέλος, τον ευλογημένο και αρχοντικό λαό της Λήμνου, ο οποίος, επιθυμώντας έντονα να ανεφοδιάσει τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις, προσέτρεξε με δέος στον νεοφανή και πολύαθλο αυτόν Άγιο της Πίστεώς μας, παρακαλώντας Τον με θέρμη να φωτίσει τα σκοτάδια και τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, να θεραπεύσει κάθε πληγωμένο και ταλαιπωρημένο από τις ποικίλες ασθένειες άνθρωπο και να μεσιτεύσει στον Θεό της αγάπης και της καταλλαγής για την κατάπαυση των ανά τον κόσμο απεχθών πολεμικών συρράξεων και την τελική επικράτηση της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ