ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ναύπλιο: Γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Ευφημίας των φυλακών Τίρυνθας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 π.μ. | | | |
Με κατάνυξη εορτάστηκε ο εσπερινός της ανάμνησης του θαύματος της Αγίας Ευφημίας στην περιοχή Νέα σπίτια Τίρυνθας Ναυπλίου όπου ευρίσκεται ο φερώνυμος ναός. 

Τον εορταστικό εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς: π. Ιωάννης Γκιώνης, π. Βασίλειος Γκολέμης και π. Χρήστος Ιωαννίδης με τη συνοδεία των μελωδικών ψαλτών που πλαισίωναν τη λειτουργία. Μετά το πέρας του εσπερινού διαβάστηκαν οι άρτοι μπροστά από την εικόνα της Αγίας Ευφημίας στον περίβολο του του ιερού ναού. 

Πλήθος κόσμου, η Διευθύντρια των Φυλακών Τίρυνθας κ. Ευαγγελία Κατερίνη, ο Αρχιφύλακας κος Βασίλειος Μπαμπανάσιος και υπάλληλοι του Σωφρονιστικού καταστήματος προσκύνησαν και παρακολούθησαν με προσήλωση τη λειτουργία το απόγευμα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023.
 
Λίγα λόγια για την Αγία Ευφημία

 Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και τιμάται από την Εκκλησία στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Ευφημία γεννήθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα στη Χαλκηδόνα και καταγόταν από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της φρόντισαν να αναπτύξει η Ευφημία κάθε χριστιανική αρετή. 

Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή που οργάνωνε προς τιμήν του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να μην παραβρεθεί στην εορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτόν συνελήφθη και φυλακίστηκε. 

Όταν η Ευφημία προσήχθη ενώπιον του ανθυπάτου και αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της, βασανίστηκε φρικτά Πάνω στον τάφο της Αγίας Ευφημίας ανεγέρθηκε αργότερα ναός, στον οποίο συνήλθε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος (451). Το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως. Ο ναός είναι παρεκκλήσιο του ιερού ναού Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας και την φροντίδα του έχουν οι υπάλληλοι των Αγροτικών Φυλακών της Τίρυνθας Ναυπλίου. Χρόνια Πολλά!

Η Διευθύντρια
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ