ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Θέμα για την αντιπλημμυρική προστασία της Περ. Πελοποννήσου θέτει η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. |
Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου
Με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε σε όλες και όλους σας και σας ζητάμε να συμφωνήσετε να συζητηθεί άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας το θέμα που προτείνουμε ,ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πιστεύουμε ότι όλοι θα είστε συγκλονισμένοι όπως και είμαστε και εμείς. Η χώρα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, από τις πλέον καταστροφικές που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, βιώνει τις τραγικές συνέπειες των μεγάλων και καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Οι πολίτες πανικοβλημένοι, αμήχανοι, με αίσθημα απόλυτης ανασφάλειας και εγκατάλειψης βιώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Οι ανυπολόγιστες, πολυδιάστατες και τραγικές επιπτώσεις των αλλεπάλληλων φυσικών καταστροφών απαιτούν επιτακτικά απαντήσεις για τις αιτίες της κρατικής ανεπάρκειας. Απαιτούν όμως και οι Περιφέρειες και συνολικά η Αυτοδιοίκηση να πράξουν ότι πρέπει και τους αναλογεί αλλά και να διεκδικήσουν και να πιέσουν τη κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους σε αποτελεσματικές λύσεις για να αποφευχθούν εκ νέου τέτοιου είδους καταστροφές στο άμεσο μέλλον.

Πρώτα απ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και η Περιφερειακή Αρχή άλλα και όλοι μας και βέβαια οι Δήμαρχοι ότι αντί να είναι προτεραιότητα οι αναπλάσεις πλατειών οφείλουμε να είναι τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας .

Ήδη από το 2018, η χώρα διαθέτει Ειδικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής για όλα τα Υδατικά διαμερίσματα (ΣΔΚΠ) που συντάχθηκαν σε εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ, δημοσιευμένα στο ΦΕΚ Β’ 2685/2018. Στα Σχέδια αυτά υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές όλων των τομέων που σχετίζονται με το πρόβλημα και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και τα τρία της Πελοποννήσου της Ανατολικής Πελοποννήσου της Βόρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Πελοποννήσου .

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αξία και σημασία τους είχε υποεκτιμηθεί σε απαράδεκτο βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες (εν προκειμένω της Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Είναι καιρός λοιπόν να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει άμεσα και αποφασιστικά η εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή (εν προκειμένω των κινδύνων από τις πλημμύρες). Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν έργα των οποίων η ολοκλήρωση υπερβαίνει κατά πολύ το διάστημα μίας θητείας όλων των εκλεγόμενων αιρετών εξουσιών (Κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων) και επομένως απαιτούν ευρείες συναινέσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης κρίσιμων πολιτικών για το μέλλον της χώρας μας και της Περιφέρειας μας.

Οφείλουμε να ενημερωθούμε ,να συζητήσουμε , και κυρίως να δράσουμε να γίνει:

1. Η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή

2. Να απαιτήσουμε άμεσα τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων όπως τα έχουμε αποφασίσει όπως είναι το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

3. Να χρηματοδοτηθούν άμεσα λες οι επείγουσες και αναγκαίες εργασίες συντήρησης πχ είναι αδιανόητο να μην έχει γίνει καθαρισμός , συντήρηση και επισκευές στα φράγματα του Νέδοντα που κατασκευάστηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και στη δεκαετία 1960-1970 ,επίσης πρέπει να οπωσδήποτε να γίνουν υδραυλικές μελέτες για όλα τα ρέματα που διέρχονται της Καλαμάτας και να διευθετηθούν ,να ανοίξουν, αν είναι κλειστά, ή να μεγαλώσει η διατομή τους, εάν η υπάρχουσα δεν επαρκεί, ή αν έχουν εγκιβωτιστεί θα πρέπει επίσης να ανοίξουν τα ρέματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη ,αντίστοιχα αυτό πρέπει να γίνει για όλες τις πόλεις και Περιοχές της Περιφέρειας μας .

Στη σημερινή εποχή που μπορούμε ακόμα και να προβλέψουμε τον κίνδυνο πλημμύρας, με έγκαιρη πρόγνωση και προειδοποίηση του πληθυσμού, πρέπει να προλαβαίνουμε με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα τέτοια φαινόμενα που έχουν τραγική κατάληξη.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που μελετήθηκαν οι περιοχές αυτές [Ιανουάριος 2017] και έγιναν οι χάρτες επικινδυνότητας, όχι για να καταλήξουν σχέδια επί χάρτου σε κάποιο συρτάρι, αλλά να εφαρμοστούν βάσει αυτών των ευάλωτων περιοχών, οι διευθετήσεις ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Όπως τονίζει ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος .

Έχουμε τη γνώμη ότι θα είναι πολύ σημαντικό και θα μείνει στην ιστορία ως τη πιο σημαντική προσφορά όλων μας στους πολίτες της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της θητείας μας αν συμφωνήσετε να γίνει άμεσα συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις για αυτό το μέγα θέμα . Αυτό όμως προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις για ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων και για έντονη διεκδίκηση απο τη κυβέρνηση νέων πόρων.

Σας ρωτάμε λοιπόν

1. Σε πια φάση βρίσκεται η εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή;

2. Συμφωνείτε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που προτείνουμε;

Οι επερωτώντες και προτείνοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”

Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ