ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας διοργανώνει μονοήμερη εξόρμηση στον Κοσμά Αρκαδίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 π.μ. | |
ορεινό χωριό
Η Βουνοπαρέα Αργολίδας πιστή στο ραντεβού της με την φθινοπωρινή φύση, διοργανώνει μονοήμερη εξόρμηση την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με προορισμό τον Κοσμά Αρκαδίας.

Για ακόμη μια φορά στον αγαπημένο μας Πάρνωνα στην καλύτερη εποχή του!

Ντυμένος στα φθινοπωρινά του χρώματα και πλημμυρισμένος από τα πιο ευωδιαστά αρώματα, μας περιμένει να ανακαλύψουμε ακόμη μια γωνιά του. Η φύση στα καλύτερα της, τα χρώματα του Φθινοπώρου δημιουργούν ένα αξεπέραστο τοπίο και οι εναλλαγές της χλωρίδας στη διαδρομή που έχουμε επιλέξει, θα μας χαρίσουν μοναδικές και αξέχαστες εικόνες.

Αυτή τη φορά θα επισκεφθούμε τις νοτιοανατολικές πλαγιές του και κατά πολλούς ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου. Ο Κοσμάς χτισμένος στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.127 μέτρων είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Αυτό το στοιχείο του χαρίζει πολλές φυσικές ομορφιές, αλλά και υπέροχη θέα, η οποία -όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός- φτάνει μέχρι και τον Αργοσαρωνικό. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί και επισήμως σε παραδοσιακό οικισμό καθώς σώζονται πολλά παλιά, λιθόχτιστα σπίτια, κατασκευασμένα από τη φαιά πέτρα η οποία αφθονεί στον Πάρνωνα.

· Αναλυτικό πρόγραμμα:

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:30 το πρωί και από το Άργος στις 07:00 με προορισμό τον Κοσμά με μια σύντομη ενδιάμεση στάση στην Ι.Μ. Παναγιάς Έλωνας με την καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Δαφνώνα. Φθάνοντας στον Κοσμά, για όσους επιθυμούν να μην πεζοπορήσουν, προτείνουμε περιήγηση στα πανέμορφα στενάκια του χωριού, επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο και καφέ στη φιλόξενη κεντρική πλατεία.

Για όσους θα συμμετάσχουν στην πεζοπορία, το πρόγραμμα μας ξεκινάει αμέσως μετά την άφιξή μας και ξεκινάει δυναμικά αφού αμέσως μπαίνουμε στο κατάφυτο καστανόδασος.

Κατηφορίζοντας προς τη θέση «Ανεμότρυπα» βρισκόμαστε στην καρδιά του καστανόδασους και πεζοπορώντας δίπλα στο ρέμα φτάνουμε στο γραφικό ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη του Νηστευτή. Μετά την απαραίτητη στάση για φωτογραφίες και ξεκούραση, κατευθυνόμαστε μέσα σε οργιώδη βλάστηση προς τη θέση «Κουμάσια» και ύστερα προς το χωριό. Φθάνοντας πλέον στον Κοσμά και τελειώνοντας την πεζοπορία μας, συνεχίζουμε με μια μικρή περιήγηση μέσα στο χωριό με τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα σπίτια, την πανέμορφη πλατεία με τα 7 υπεραιωνόβια πλατάνια και το ναό των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει στο χώρο.

Στη συνέχεια όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ταβέρνα για να ανακτήσουμε τις χαμένες μας δυνάμεις. Αφού γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και το μυαλό μας με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και αργά το απόγευμα ήμαστε πίσω στη βάση μας.

· Στοιχεία διαδρομής:
Απόσταση: 8 χλμ., Ώρες πορείας: περίπου 4, Υψομετρική διαφορά: +300μ.
Β.Δ.: 1 - Εύκολη, ακόμα και για αρχάριους.

Η δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1 που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.

· Παροχές δραστηριότητας:
-Μεταφορά από Ναύπλιο και Άργος με λεωφορείο
-Τρεις (3) έμπειροι συνοδοί βουνού
- Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια με πλήρες ομαδικό φαρμακείο
-Ασύρματες επικοινωνίες
-Φωτογραφικό υλικό
-Φ.Π.Α. 24%
Δεν περιλαμβάνεται:
-Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

· Απαραίτητος εξοπλισμός:
Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, σκούφο, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών - σοκολάτες - ξηρά τροφή - ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.
Υπενθυμίζουμε πως το σκηνικό του καιρού αλλάζει σταδιακά, άρα προσαρμόζουμε τον ρουχισμό μας ανάλογα.

· Πληροφορίες:
Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Για να λάβει κάποιος μέρος στις οργανωμένες δραστηριότητες της Βουνοπαρέας Αργολίδας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στον λογαριασμό (GR4301716110006611151494570) με αναγραφή αιτιολογίας “ΚΟΣΜΑΣ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.
Τυχόν έξοδα εμβάσματος από άλλη τράπεζα, βαρύνουν αποκλειστικά τον καταθέτη.
Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 6972705070 - Σπύρος Τότσικας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ