ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Νέο χαράτσι σε εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες μέσω ασφαλιστικών εισφορών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 μ.μ. |
Χρήματα
Υπογράφηκε η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, για τον νέο τρόπο καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020.

Η χαριστική βολή αφορά 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς στους οποίους η κυβέρνηση φέρνει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,46% για όλο το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα αυτή αύξηση έρχεται να προστεθεί στις ήδη αυξημένες εισφορές που είχαν γίνει το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν δει τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 9,6%, ενώ τον Δεκέμβριο είχε ψηφιστεί και ο νέος νόμος για τη θέσπιση τεκμαρτής φορολόγησης.

Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Οι νέες εισφορές ισχύουν ήδη από 1η Ιανουαρίου 2024 και διαμορφώνονται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες.

Οι μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα:Για όσους επιλέξουν την 1η κατηγορία, που επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, θα ανέρχεται για φέτος σε 238,22 ευρώ.
Στην 2η κατηγορία το ποσό θα ανέρχεται στα 285,87 ευρώ.
Στην 3η κατηγορία στα 342,59 ευρώ.
Στην 4η κατηγορία στα 411,78 ευρώ.
Στην 5η κατηγορία στα 493,46 ευρώ.
Στην 6η κατηγορία στα 642,09 ευρώ.


Τονίζεται ότι σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 10 ευρώ που είναι η ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας που καταβάλλεται προς την ΔΥΠΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3,46%.

Στόχος της διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές, θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων, λοιπόν, θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

Από τα παραδείγματα προκύπτει ότι οι εισφορές το 2024 μετά την αναπροσαρμογή συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ