ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Σεισμός στην Αργολίδα: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι - Τι αναφέρουν οι Δήμαρχοι Ερμιονίδας και Κυνουρίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:41:00 π.μ. | | |
Σεισμογράφος
Σε επιφυλακή είναι οι ειδικοί μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί (7:20) της Τρίτης (16/1). Το επίκεντρο του σεισμού που έγινε αισθητός και στην Αττική, εντοπίζεται στα 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 15 χιλιόμετρα.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Στην περιοχή όπου έγινε ο σεισμός «δεν φημίζεται για την έντονη σεισμικότητα», είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ευθύμιος Λέκκας.

Πριν τα 4,8 Ρίχτερ είχαν προηγηθεί σεισμοί από 2 μέχρι 3 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. «Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και ο κόσμος ήταν σε ηρεμία και ήταν τόσο ευρεία η έκταση», ανέφερε στον ΣΚΑΙ.

Σε ερώτηση για το αν το σημείο είναι αχαρτογράφητο απάντησε «μέσα στον Αργολικό ναι, δεν έχει μεγάλα ρήγματα. Έχει ρήγματα προς την πλευρά του Λεωνιδίου και είναι το μεγάλο ρήγμα βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά το οποίο δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να είμαστε απολύτως σίγουροι».

«Νοτιότερα της περιοχής αυτής έχουμε μεγάλες δομές», είπε. Σε ερώτηση για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει μεγάλα ρήγματα απάντησε πως η σημερινή δόνηση ήταν μικρή για να συμβεί και επεσήμανε πως οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου.

Μεγάλο και γνωστό το ρήγμα


Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, είπε στην ΕΡΤ το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι μεγάλο και γνωστό «και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί».

Το συγκεκριμένο ρήγμα «είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. Δεν έχουμε όμως ιστορικό για τη δραστηριότητα του ρήγματος. Ο Αργολικός Κόλπος είναι μια περιοχή με μεγάλα ρήγματα αλλά μικρή σεισμικότητα».


Νότια Κυνουρία

Η αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτη, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 7:20 το πρωί, 16 χλμ. βορειοανατολικά του Λεωνιδίου. 

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους, και μέχρι στιγμής, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.

Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την σεισμική δόνηση προχώρησαν σε περιπολίες για να εξετάσουν αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, χωρίς σύμφωνα με την Πυροσβεστική να έχει αναφερθεί κάποια ζημιά.

Ερμιονίδα  

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ωστόσο δεν έχει υπάρξει αναφορά για κάποια ζημιά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ