ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Με ΚΤΕΛ και με τρακτέρ οι αγρότες στην Αθήνα - Πώς θα κινηθούν

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:50:00 μ.μ. | | |
Αγροτικά μηχανήματα
Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, συνοδεία περιπολικών, η κάθοδος των αγροτών από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας με τα τρακτέρ προς την Αθήνα. 

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, το απόγευμα στις 7 αναμένεται να φθάσουν στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα συναντηθούν με τους εκεί αγρότες, θα διανυκτερεύσουν και αύριο το πρωί θα συνεχίσουν την κάθοδο προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες. Από τη μία πλευρά οι αγρότες οργανώνουν προσυγκεντρώσεις και σημεία υποδοχής και από την άλλη η ΕΛΑΣ προχωρά με την προετοιμασία του σχεδίου της, για να αποφευχθούν επεισόδια.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία και του αρχηγού της αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί η ανεξέλεγκτη πορεία όσων τρακτέρ αγροτών κατέβουν στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε πώς όσα τρακτέρ έρθουν στην Αττική, τόσα θα μπουν στο κέντρο της Αθήνας, να μην υπάρξει, δηλαδή, πλαφόν στον ανώτατο αριθμό των αγροτικών οχημάτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της αγροτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, εκτιμάται ότι περίπου 200 τρακτέρ θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ 5.000 άτομα έχουν εγγραφεί για να μετακινηθούν με λεωφορεία.

Όσον αφορά τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες για τη συγκέντρωση, το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει να συγκεντρωθούν στο ΟΑΚΑ ώστε στη συνέχεια οι αγρότες να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας με τον ΗΣΑΠ. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού όλη η δύναμη της τροχαίας θα είναι στον δρόμο ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο λεκανοπέδιο.

Η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει είτε μέσω της Πανεπιστημίου είτε μέσω της Σταδίου καθώς ένας από τους δύο αυτούς κεντρικούς δρόμους θα πρέπει να είναι ανοιχτός προκειμένου να μπορούν να κινηθούν απρόσκοπτα από αυτόν οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά κτλ.

Μέχρι στιγμής, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες θα ταξιδέψουν με άλλα μέσα και όχι με τα τρακτέρ. Εξαίρεση φέρονται να είναι οι αγρότες στη Μακεδονία, που προσανατολίζονται να βάλουν περίπου 150-200 τρακτέρ σε νταλίκες.

Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, στο Action 24. Επιστρέφοντας στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, τόνισε πως «η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και του απαντήσαμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Καλούμε λοιπόν την Τρίτη το πρωί όλους τους συναδέλφους μας αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα και με τρακτέρ και με λεωφορεία και με αυτοκίνητα, να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο, την ίδια στιγμή που θα κλείνουν λιμάνια και τελωνεία».

Σύμφωνα με το Mega, οι αγρότες σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία και Αργολίδα αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα με λεωφορεία των ΚΤΕΛ και από την Ομόνοια θα κινηθούν πεζή προς το Σύνταγμα.

Οι ανακοινωθείσες συγκεντρώσεις των αγροτών

Οι προσυγκεντρώσεις - σημεία υποδοχής των αγροτών, από τα εργατικά συνδικάτα και τους φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο τους στο Σύνταγμα, θα είναι αύριο στις 5:30μ.μ., στις περιοχές:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο μεταξύ, τα μπλόκα των αγροτών θα συνεχιστούν κανονικά ως την Τρίτη, όπως ξεκαθαρίζουν. Στην Ηλεία ετοιμάζονται για νέα μπλόκα οι αγρότες του Κάμπου, με σημείο αφετηρίας τα Λεχαινά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ