ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Τα σκουπίδια, η Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η παραλία «Καραθώνα» Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:24:00 μ.μ. |

Σκουπιδότοπος «κορώνα στο κεφάλι της»
Του Πάρη Πέτρα

Η Καραθώνα είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και τεράστια προίκα για την ιστορική πρωτεύουσά της, το Ναύπλιο. Κι όμως, αυτή η παραλία δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ευαισθησία. 
Και το χειρότερο, δείχνει να μην αντέχει πολύ ακόμη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της ανικανότητας του ελληνικού κράτους να επιλύσει στην επικράτειά του το σοβαρό πρόβλημα (έχει εξελιχθεί σε βρόγχο) των απορριμμάτων. Συσκέψεις επί συσκέψεων, σχεδιασμοί επί σχεδιασμών, εξαγγελίες επί εξαγγελιών, προγράμματα επί προγραμμάτων, πιστώσεις επί πιστώσεων και το αποτέλεσμα ένα: όλη η Ελλάδα ζει με το άγος των απορριμμάτων και βρωμίζει διαρκώς, χωρίς να αναφέρουμε τις δεκάδες άλλες επιπτώσεις.
Η Καραθώνα (ή ο Καραθώνας) έχει το μοναδικό προτέρημα, εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου, να διαθέτει στην κορυφή ενός εκ των λόφων της ως… στέψη  σκουπιδότοπο!  ΧΑΔΑ ονομάζεται στη γραφειοκρατική γλώσσα, που σημαίνει Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και μάλιστα είναι αναγνωρισμένος ως τέτοιος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου! 
Η πανέμορφη παραλία της Καθαρώνας, όπως φαίνεται από τον όγκο των σκουπιδιών
Δεν πάει να στέλνει ντιρεκτίβες η Ε.Ε. και να πληρώνει η χώρα εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα;
Εμείς το χαβά μας. Το καλοκαίρι που επισκεφθήκαμε την περιοχή, διαπιστώσαμε έκπληκτοι, όταν καθίσαμε να γευματίσουμε σε ταβερνάκι της περιοχής, ότι με τη βοήθεια του ανέμου έφθανε στις μύτες μας ανυπόφορη μπόχα, ενώ στα δέντρα, μέρα μεσημέρι, είδαμε υπερτροφικές κατσαρίδες!
Μερικές φορές η φωτιά αναλαμβάνει να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών,
σκορπώντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες. 
 Κάποιοι είπαν ότι η μπόχα έρχεται από το Βιολογικό Καθαρισμό που έχει κατασκευαστεί στη βορειοδυτική πλευρά το όρμου. Λίγο δύσκολο, διότι το αεράκι ερχόταν από αντίθετη κατεύθυνση και η απόσταση από το Βιολογικό Καθαρισμό ήταν αρκετά μεγάλη.
Πέραν αυτών, η άσχημη οσμή ήταν διακριτή και φαινόταν ότι προέρχεται από το σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί στη νοτιοανατολική πλευρά και πάνω στο ύψωμα.
Μια χωματερή που επικρέμεται κυριολεκτικά πάνω και από ένα δεύτερο μικρό όρμο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Καραθώνας.
 Η παραλία της Καραθώνας όπως φαίνεται από τον δρόμο μετά το Παλαμήδι.
Η χωματερή στην κορυφή του λόφου διακρίνεται εύκολα από τους επισκέπτες.
Όταν ανεβήκαμε στο σκουπιδότοπο, είδαμε έκπληκτοι στον απέναντι λόφο και άλλη χωματερή! Είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που έχει υποστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα από τη διαμορφωμένη κατάσταση.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η περιοχή Καραθώνα υποβαθμίζεται και είναι άδικο γι’ αυτήν και για το Ναύπλιο.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ναυπλίου, Αθανάσιος Κοτίτσας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ενώ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος για την επίλυση του προβλήματος.
Ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε πίστωση 54.000 € ευρώ για αποκατάσταση της χωματερής, που έπρεπε να γίνει -σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ- μέχρι τις 16/7/2010.
Ωστόσο, δόθηκε «παράταση αποκατάστασης μέχρι ολοκλήρωσής της», ενώ το Ναύπλιο έχει υποβάλει ερώτημα στην Περιφέρεια, δεδομένου ότι «η αποκατάσταση συναρτάται με την επικινδυνότητα».
Πάντως, ο Δήμος Ναυπλίου έχει αναθέσει σε εργολάβο, ο οποίος έχει πάρει τα στοιχεία για σύνταξη μελέτης, που όμως «έχει ατονήσει προσωρινά».
Παράλληλα, έχει εγκριθεί δεματοποιητής για το Δήμο Άργους, που προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση «Δαλαμανάρα».
Ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τον ορισμό του τόπου εναπόθεσης των δεμάτων των σκουπιδιών.
Η Περιφέρεια σχεδιάζει ως τέτοιον την Καραθώνα, μάλλον ως προσωρινό, διότι είναι μικρής έκτασης (μόνο 5 στρ.) και γι’ αυτό είχε ζητήσει από το Δήμο να γίνει προκήρυξη ενοικίασης χώρου εναπόθεσης δεμάτων.
Προτάθηκε εγγράφως η θέση «Βρούστη», αλλά η Περιφέρεια δεν έχει ακόμη απαντήσει, πιθανώς διότι με τον «Καλλικράτη» η θέση αυτή εντάσσεται εντός των ορίων του νέου Δήμου Άργους. Πάντως, ο νέος νόμος κάνει λόγο για ύπαρξη και λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Ο Δήμος Ναυπλίου, όπως μας είπε ο κ. Κοτίτσας, κάνει ήδη ανακύκλωση χαρτιού «που το πηγαίνουμε στα Δερβενάκια, στο εργοστάσιο.
Επίσης, κάνουμε ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ενώ υπάρχει στην Κίο και το εργοστάσιο όπου μαζεύουμε τα αυτοκίνητα.
Μας απομένουν το γυαλί και το πλαστικό, που είναι και τα περισσότερα»
 Τα σκουπίδια επάνω από τη Καραθώνα και κάτω θάλασσα, λουόμενοι και εξοχικά κέντρα.
Όταν φυσάει… μοσχοβολά ο τόπος… 
Το στοίχημα για τους νέους δήμους και για τις αιρετές πλέον Περιφέρειες είναι μεγάλο: η επίλυση του βρόγχου των απορριμμάτων. Οι μέχρι σήμερα πρακτικές και πολιτικές έχουν αποτύχει παταγωδώς. Γραφειοκρατία, ατολμία, πολυγλωσσία, συμφέροντα (τα σκουπίδια έχουν χρήμα!) και άκρατοι τοπικισμοί μας έχουν φέρει σε κατάσταση που «δεν πάει άλλο».
Και δεν είναι μόνο το Ναύπλιο, είναι σχεδόν ολόκληρη η χώρα!

Πηγή Περιοδικό ΟΡΙΟΝ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ