ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Γιορτάστηκε ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος στο γραφικό εκκλησάκι της Καραθώνας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 μ.μ. |
Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στο Ναύπλιο, όπου εορτάζει όλως ιδιαιτέρως το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου.
Χτισμένο επάνω σε λοφίσκο με θέα την πανέμορφη παραλία και το απέραντο γαλάζιο κάθε χρόνο μαζεύεται στο εκκλησάκι πλήθος κόσμου από το Ναύπλιο αλλά και τις γύρω περιοχές.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πατέρας Ελευθέριος Μίχος ,ιερέας της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου μαζί με τον Ιερέα πατέρα Ηλία Ψαρολλόγο .Γραπτή μαρτυρία για το πότε ιδρύθηκε το εκκλησάκι δεν έχουμε αλλά βάση κι από την δομή του, φαίνεται να είναι τουλάχιστον 350 ετών. 
Μάλιστα σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες κάποτε ήταν και μετόχι της μονής Μεταμόρφωση του Σωτήρος Καραθώνας. Το εκκλησάκι αυτό μετά την διάλυση του μοναστηριού έμεινε κι αυτό έρημο στην τύχη του, ώσπου το 1910 το πήραν οι Υποδηματοποιοί για να το προσέχουν και να το συντηρούν. 
Με το πέρας του χρόνου και αφού το επάγγελμα αυτό χάθηκε η εκκλησία πέρασε στην διοίκηση της ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου και ανήκει ως σήμερα. 
Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι έχει συντηρηθεί εκ νέου από τον Ιερό ναό Ευαγγελίστριας, ιδιαίτερος ο εξωτερικός του χώρος , όπου φτιάχτηκε το προαύλιο και η κεραμοσκεπή του ,μπήκαν παγκάκια για να κάθεται ο κόσμος και καθαρίστηκε όλη η περιοχή. Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνος γύρω από το εκκλησάκι. 
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

Στην πόλη του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στην συνοικία Πρόνοια, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ,πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίσθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος ,Ιωάννη Καποδίστρια τον Οκτώβριο του 1831. Δυστυχώς οι δύσκολοι καιροί που πέρναγε τότε η πατρίδα μας ,δεν κατάφεραν να φτιάξουν το ναό. 
Αργότερα το 1909 το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα αυτό και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένοι όπως είχε προγραμματιστεί στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ναός αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Θεολόγο ,τον Ευαγγελιστή της αγάπης και χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα στην Πρόνοια. Από τότε μέχρι και πριν ένα χρόνο περίπου η πανήγυρης γίνονταν με κάθε λαμπρότητα στο εκκλησάκι ,αλλά το πέρασμα του χρόνου έφερε την φθορά και λόγω προβλημάτων της στέγης η εκκλησία έκλεισε και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα. 
Να σημειωθεί πως ο ναός όσο και ο περιβάλλον χώρος ανήκει στον Δήμο Ναυπλίου. Το πανηγύρι φέτος μεταφέρθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδος Ναυπλίου, όπου και ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός. Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και ο ιερέας πατέρας Ιωάννης Παπαϊωάννου. 
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 

Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και μάλιστα ο πιο αγαπημένος του. Πατέρας του ήταν ο Ζεβεδαίος και μητέρα του η Σαλώμη, κόρη του Ιωσήφ του μνηστήρα της Παρθένου Μαρίας. Τη ζωή και τη παρουσία του δίπλα στον Ιησού τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης.
 Ήταν ο μόνος εκ των μαθητών που δεν φοβήθηκε και έμεινε μέχρι τέλους κοντά στον αγαπημένο του δάσκαλο. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου.
Όταν δε η Παρθένος Μαρία κοιμήθηκε ο άγιος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μ. Ασία και ιδιαίτερα στην Έφεσο, όπου με την προσευχή του κατέστρεψε το ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε στο Χριστιανισμό τετρακόσιες χιλιάδες ειδωλολάτρες.
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη. Συνέγραψε επίσης το τέταρτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης. Εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία περίπου 100 ετών.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ