ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία Γιάννη Μανιάτη Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του Σ/Ν "Ενεργειακή Αποδοτικότητα"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:31:00 μ.μ. | |
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

θέλω να ξεκινήσω με μία πολιτική προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση, να ξεχάσει αυτά που έχει μάθει μέχρι τώρα, να ξεχάσει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο νομοθετεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλους αυτούς τους μήνες που ασκεί τη διοίκηση της χώρας.


Και απευθύνομαι στον Υπουργό: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μου πείτε ένα (1) έστω νομοσχέδιο που η Κυβέρνησή σας έφερε αυτούς τους εννιά μήνες που κυβερνάτε και το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε με τη διαδικασία την κανονική, και όχι τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Κι αν δεν μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να μου πείτε πώς πρέπει όλη η Αντιπολίτευση να σας αποκαλέσει εσάς, ενθυμούμενη πώς εσείς ως αντιπολίτευση αποκαλούσατε την τότε Κυβέρνηση, «Γερμανοτσολιάδες, προδότες, στο Γουδί, στα τέσσερα, δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες»;

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας; Έχει ή δεν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση; Εάν τώρα νομοθετεί η Κυβέρνηση υπό έκτακτες συνθήκες, την περσινή ή την προπέρσινη χρονιά οι τότε κυβερνήσεις πώς νομοθετούσαν; Σε συνθήκες θερμοκηπίου; Όλα πήγαιναν ωραία και καλά;

Τα λέω αυτά, για να σας προειδοποιήσω πολιτικά να μη διανοηθείτε να φέρετε στην Ολομέλεια νομοσχέδια ή τροπολογίες που δεν τα έχετε περάσει από συζήτηση στις Επιτροπές. Θα βρείτε όλη την Αντιπολίτευση απέναντί σας!

Δεύτερη παρατήρηση: Είχαμε χθες άλλα κόλπα, τον κ. Φίλη. Κανένας δεν ρώτησε τον κ. Φίλη ποια είναι η επιστημονική του άποψη για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Είχε καταγραφεί κάποια στιγμή στην Αυγή, είχε περάσει, τέλος.

Ο κ. Φίλης, ως «διδάκτορας» νομικής επί των γενοκτονιών, θεώρησε ότι είχε χρέος να γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό την «επιστημονική» του άποψη περί της γενοκτονίας των Ποντίων!

Πρόκειται για μια δήλωση επικίνδυνη, απαράδεκτη, αδιανόητη, την οποία πρέπει να διορθώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όχι κάποιος Υφυπουργός, για παράδειγμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, που τον βάζει η Κυβέρνηση να «αδειάσει» τον Υπουργό Παιδείας. Εξωτερική πολιτική της χώρας δεν δικαιούται να ασκεί ο Υπουργός Παιδείας. Εδώ, λοιπόν, απαιτείται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ξέρετε, ξεκινήσαμε με τον Φ.Π.Α. στα μακαρόνια με τον κ. Φίλη και συνεχίζουμε στο νομοσχέδιο που έχουμε τώρα με τις ακρότητες και τις κομματικές επιλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης. Ο κ. Φίλης βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κομματικοποιήσουμε απολύτως τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης.

Ξέρετε, όμως, για τι δεν βρήκε χρόνο; Δεν βρήκε χρόνο για να κάνει μια δήλωση που να καταδικάζει τα χθεσινά γεγονότα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου μια ομάδα φοιτητών έδιωξε κακήν κακώς τους ξένους αξιολογητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Δεν βρήκε τον χρόνο ο αξιότιμος κύριος Υπουργός Παιδείας να πει μία λέξη για το ότι σήμερα ανακοινώνεται επισήμως ότι κινδυνεύουν οι τρεις χιλιάδες υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με τις οποίες τρεις χιλιάδες νέα παιδιά της χώρας ενισχύονται οικονομικά για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Για τη γενοκτονία των Ποντίων όμως, «επιστημονικά» βρήκε τον χρόνο να τοποθετηθεί. Αυτό πώς το αξιολογούμε πολιτικά;

Ένα επόμενο ζήτημα είναι αυτό που ακούω πάρα πολλές φορές, με ενοχλητική επαναληπτικότητα, ότι «ξέρετε, ψηφίσατε στις 14 Αυγούστου το μνημόνιο Τσίπρα». Να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τις καταστάσεις.

Εμείς δεν ψηφίσαμε το «μνημόνιο Τσίπρα», το μνημόνιο που μόνοι σας διαπραγματευτήκατε και υπογράψατε. Εμείς στηρίξαμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης τη χώρα και δηλώσαμε από εκείνη τη στιγμή -και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά το δήλωσε και στη Διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι δεν θα στηρίξουμε μέτρα που αυξάνουν την ανεργία, μέτρα υφεσιακά. Θα στηρίξουμε μόνο τα μέτρα των μεταρρυθμίσεων.

Κατά συνέπεια, η γνωστή δικαιολογία «μα, τα ψηφίσατε το καλοκαίρι» δεν ευσταθεί. Δεν ψηφίσαμε Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν ψηφίσαμε να αυξήσετε τον φόρο στους αγρότες από το 13% στο 26%. Δεν ψηφίσαμε όλα αυτά τα αδιανόητα που τα πετάτε στη δημοσιότητα ως δήθεν δημοσιεύματα, ψαρεύοντας αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Το πρωί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε μία πρώτη μικρή αλλά σημαντική νίκη σύσσωμης της Αντιπολίτευσης του συνταγματικού τόξου.

Μπροστά στην κατακραυγή όλων μας για το περίφημο άρθρο 52 με το οποίο εξαφανίζεται η μικρή αποκεντρωμένη ελληνική ζυθοποιία και χαίρεται -τρίβουν τα χέρια τους- το καρτέλ των δύο μεγάλων κολοσσών, του ολιγοπωλίου της μπίρας, η Κυβέρνηση υποχώρησε.

Είναι η πρώτη φορά που καταψηφίστηκε και το απέσυρε αμέσως μετά ως αποτέλεσμα της καταψήφισης η Κυβέρνηση. Αυτό ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για την Αντιπολίτευση και παράδειγμα προς αποφυγή για την Κυβέρνηση.

Θέλω, επίσης, να ενημερώσω το Σώμα ότι έχουμε καταθέσει κάποιες τροπολογίες που τις θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές. Με τη μία από αυτές τις τροπολογίες ζητούμε να αποσυρθεί ο Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: φροντιστήρια, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., ιδιωτικά σχολεία. Ας βρουν άλλα ισοδύναμα. Ας τα βρουν όπου θέλουν, πάντως όχι στην Παιδεία.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας ζητούμε αυτή η απανθρωπιά –δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω- που διαπνέει την ευφυή ιδέα να αυξήσουμε το Φ.Π.Α. στα γηροκομεία από το 13% στο 23%, να πάψει να ισχύει και να επανέλθει ο Φ.Π.Α. σε αυτές τις μονάδες κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ήταν παλιά, στο 13%.

Με μια δεύτερη τροπολογία ζητούμε να υπάρξει μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα. Από 1.1.2016 να υπάρξει ηλεκτρονική κάρτα αγροτικού πετρελαίου που θα αφορά, θα αναφέρεται στους αγρότες παραγωγούς, γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, μια κάρτα που θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικό μητρώο με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και η οποία θα τηρείται και θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απόλυτη διαφάνεια, κανένα παιχνίδι από κανέναν προς κανέναν και απόλυτη αξιοκρατία στο πώς θα στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες.

Επίσης, με τροπολογία που καταθέσαμε, ζητούμε να επανέλθει το ακατάσχετο στα 1.500 ευρώ, αυτή η αναιτιολόγητη, απρόσμενη κοινωνικά ανάλγητη πράξη με την οποία το ακατάσχετο από τα 1.500 πήγε στα 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις και στα 1.250 ευρώ για τις μικρές καταθέσεις.

Ζητούμε να επανέλθει στο παλιό, στα 1.500 ευρώ και, βεβαίως, να είναι ακατάσχετο και να μην μπορεί κανείς να ακουμπήσει τα προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα των αναπήρων, ή τα 300 ή 500 ευρώ που παίρνουν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δηλώσαμε από την αρχή ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, γιατί πρόκειται για μια συρραφή πρόχειρων διατάξεων, ένα πλυντήριο λαθών και κυρίως το καταψηφίζουμε γιατί είμαστε συνεπείς προς τη βασική μας πολιτική θέση, πως ό,τι ψηφίζουμε δεν το ξεψηφίζουμε!

Εδώ, από το πρώτο άρθρο, μας ζητάει η Κυβέρνηση να ξεψηφιστεί κάτι που ψηφίστηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης πριν από λιγότερο από ένα μήνα. Έχουμε καταθέσει, επίσης, σχετική τροπολογία για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που έχουν θεμελιωθεί μέχρι την 18η Αυγούστου 2015 και ζητούμε να μη θιχτούν από τις διάφορες συνταξιοδοτικές μεταβολές.

Προχθές το απόγευμα, στην Επιτροπή μας έγινε ένας ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα σε εμένα ως ειδικό αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ και τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο. Θα δείτε, λοιπόν, γιατί δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας και να σβήσουμε με σφουγγάρι αυτά τα απίστευτα «είπα-ξείπα». Απευθύνομαι στον Υφυπουργό:

«ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι η τροπολογία που έχουμε καταθέσει, κύριε Υπουργέ. Την αποδέχεστε; Είναι η τροπολογία που αναγνώσαμε.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός): Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την τροπολογία σας, γιατί είναι περιττή οποιαδήποτε εισαγωγή της στη συζήτηση.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Άρα, την υπερκαλύπτετε;

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς έτσι.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ που την εγκρίνετε, κύριε Υπουργέ».

Πέρασαν μόλις δυο ώρες και στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής μας, ο Προεδρεύων της Επιτροπής μάς ανάγνωσε σημείωμα του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου ότι δεν ισχύουν αυτά που είπε δυο ώρες νωρίτερα και η διάταξη συνεχίζει να παραμένει ως έχει και χωρίς την έγκριση της τροπολογίας που είχαμε συζητήσει. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε.

Έρχομαι τώρα σε μερικά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Άρθρο 31. Διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας, ένα βαρύ θέμα. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, όπως σε όλη την Ευρώπη, έχουν και πρέπει να έχουν, την απόλυτη εξουσιοδότηση. Το κράτος το μόνο που πρέπει να κάνει, είναι να τους δίνει τα χρήματα, ώστε με υπευθυνότητα να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά.

Μετά την επίθεση της Κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές -και ήδη έχουμε δει πάνω από πέντε τέτοιες επιθέσεις σε ανεξάρτητες αρχές- έρχεται και η επίθεση στην αυτοδιοίκηση, να καπελώσουμε την αυτοδιοίκηση μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων που θα εγκρίνουν τις αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων. Παρά τη διόρθωση που έκανε το Υπουργείο, εμείς δεν ικανοποιούμαστε και καταψηφίζουμε και αυτό το άρθρο.

Στο άρθρο 35 υπάρχει μια διάταξη την οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θέλει να ψηφίσει κανένας συνάδελφος της Συμπολίτευσης. Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό. Πρόκειται για μια διάταξη που υποκρύπτει αδιαφάνεια, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί προοδευτική και αριστερή. Εξηγούμαι:

Με νομοθέτημα του καλοκαιριού αποφάσισε -κακώς, αλλά αποφάσισε- η κυβερνητική πλειοψηφία να δημιουργήσουμε μια ακόμα ενεργειακή εταιρεία στη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουμε και τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ και τον Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και παρά τη διαφωνία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε και άλλα διοικητικά κόστη, να διορίσουμε και άλλα διοικητικά συμβούλια, διότι αυτό που ζητάτε να γίνει μπορεί να το κάνει μία από τις υφιστάμενες εταιρείες, παρόλα αυτά η Κυβέρνηση αποφάσισε και έφτιαξε μια ακόμα εταιρεία. Πώς; Προβλέποντας στην πρώτη παράγραφο του σχετικού άρθρου ότι η εταιρεία αυτή ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή υπό τον έλεγχο νομιμότητας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Και τι έρχεται και κάνει τώρα η Κυβέρνηση στο άρθρο 35; Μας ζητά το Προεδρικό Διάταγμα να το αλλάξουμε και να το κάνουμε κοινή υπουργική απόφαση. Να αποφασίζουν, δηλαδή, οι Υπουργοί πώς θα ασκείται η πολιτική στις υποδομές ενέργειες της χώρας σε μια εταιρεία που θα προικοδοτηθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ από χρήματα του ελληνικού δημοσίου και που η Κυβέρνηση δεν θέλει να υφίσταται ο έλεγχος, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά να κάνουν ό,τι θέλουν οι Υπουργοί. Ε, όχι!

Άρθρο 37: Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Γιατί δίνετε ειδικές αμοιβές στον Πρόεδρό του, πέραν όλων των προβλεπομένων ισχυουσών διατάξεων; Σε ποιον έχετε υποσχεθεί παραπανίσιο μισθό;

Άρθρο 42: Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται οποιοσδήποτε σχολιασμός. Η ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξαν πόσο απαράδεκτο είναι.

Άρθρο 51: Αγροτικό πετρέλαιο. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο γίνεται 200 ευρώ το χιλιόλιτρο και ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από 13% που ήταν είναι τώρα 23%.

Συνάδελφοι της Περιφέρειας, πώς θα δείτε τους αγρότες του τόπου σας, πολύ περισσότερο όταν αρχίσουν πια φήμες; Η φορολογία εισοδήματος από 13% τώρα θα γίνει μέσα στο 2015, με επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, 20% και σε λίγο, το 2016, 26%. Φορολογία όλων των επιδοτήσεων, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, δηλαδή ένα ζευγάρι αγροτών που πληρώνει σήμερα 125 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει 385 ευρώ τον μήνα στον ΟΓΑ. Αναρωτιέμαι πώς οι αγρότες του τόπου σας θα αντέξουν.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχω πει πάρα πολλές φορές -και το πιστεύω βαθιά- ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί έναν απίστευτο, τεράστιο, ανεκμετάλλευτο εθνικό πλούτο. Είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας.

Σχεδόν όλα τα άρθρα που αναφέρονται στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, θα τα στηρίξουμε.

Όμως, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ερώτημα. Αυτό είναι ενσωμάτωση μίας Οδηγίας. Μπορείτε να μας απαντήσετε σε ένα κορυφαίο ερώτημα; Στο ΕΣΠΑ, η προηγούμενη «κακή κυβέρνηση» είχε διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και πενήντα χιλιάδες φτωχά σπίτια ενίσχυσαν ενεργειακά τη θερμομόνωσή τους. Μπορείτε να μας πείτε στο καινούργιο ΕΣΠΑ, σ’ αυτό που διαχειρίζεστε και διαπραγματεύεστε εσείς, σε σχέση με τα 500 εκατομμύρια ευρώ των προηγούμενων «κακών κυβερνήσεων», εσείς πόσα προτίθεστε να βάλετε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μ’ αυτές τις σκέψεις, επαναλαμβάνω την πρόθεσή μας να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά σε άρθρα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας θα είμαστε εξαιρετικά θετικοί."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ