ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Γλυκό καΐσι (βερίκοκο): Η συνταγή της γιαγιάς από την Αργολίδα που γλύκαινε τα καλοκαίρια μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:19:00 μ.μ. | | |
Παραδοσιακό γλύκισμα
Το παραδοσιακό σπιτικό γλυκό του κουταλιού καΐσι, όπως το έλεγαν παλιότερα, το γνωστό μας βερίκοκο, για πολλά χρόνια αποτελούσε και στην Αργολίδα όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, το καλοκαιρινό γλυκό της γιαγιάς που γλύκανε γενιές και γενιές. Τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερες νοικοκυρές επιλέγουν όμως να το παρασκευάσουν.   

Αυτό το γλυκό κουταλιού αποτελεί μια παραδοσιακή συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Το αγνό, από φρέσκα βερίκοκα της εποχής, χειροποίητο, χωρίς ίχνος συντηρητικών με πλούσιο άρωμα και θαυμάσια ελαφριά γεύση γλυκό, μπορεί να έχει και πάλι μια θέση στο ελληνικό σπιτικό.

Ας δούμε την συνταγή:
 
Συστατικά
1 κιλό (βερίκοκα) ή καϊσιά όχι βαρυψημένα
1 κιλό ζάχαρη
2 φλ. νερό
½ φλ. ασβέστη σε 10 φλ. νερό
2 λεμόνια το χυμό (για λεμονάδα)
2-3 λεμόνια για το ξέπλυμα από τον ασβέστη, ½ λεμόνι το χυμό για το τελείωμα
3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα (ή αρμπερόριζα)
1 φακελάκι βανίλια
Μύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)

Βήματα


Πλένουμε τα βερίκοκα και με βελόνα αφαιρούμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού σπρώχνοντας το κουκούτσι προς τη μύτη. Τα καθαρίζουμε και διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και ρίχνουμε τα βερίκοκα. Τα αφήνουμε για 2 ώρες. Ακολούθως, τα πλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τους ρίχνουμε και πάλι το χυμό 2-3 λεμονιών, τα ανακατεύουμε να φύγει ο ασβέστης και τα ξεπλένουμε και πάλι.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό κι όταν το σιρόπι κοχλάσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, κοχλάζουμε νερό και ρίχνουμε λίγα-λίγα βερίκοκα. Όταν βγουν στην επιφάνεια τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό (με παγάκια) που το έχουμε κάνει λεμονάδα (1 φλιτζανάκι λεμόνι). Τα αφήνουμε για 2 ώρες. Μετά τα στραγγίζουμε με τη σχισμή προς τα κάτω και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (μόνο μια σειρά).

Τους ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και τα βράζουμε 5-10 λεπτά. Την άλλη ημέρα τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, αφού τους βάλουμε την αρμπαρόριζα και τη βανίλια. Τα αφήνουμε στη φωτιά (καταστήνουμε) μέχρι να δέσει το σιρόπι, αφού τους ρίξουμε και το ½ χυμό λεμονιού. Όταν το γλυκό κρυώσει, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα μπουκάλια. Μπαίνει στο ψυγείο για να μη μαυρίσει και σερβίρεται παγωμένο.

*Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας, αν τρέξει δεξιά - αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο.

*Κάποιοι τα ξεφλουδίζουν πριν τα βράσουν, άλλοι τα προτιμούν  με τη φλούδα, ώστε να μην λιώνουν στο βράσιμο.

* Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα βράσουμε, να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού, από ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο.(προτείνεται)

Η συνταγή για το γλυκό είναι από την κ. Στέλλα Μαλλούπα
Η φωτογραφία από το asproylas.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ