ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Πάσχα - Μεγάλη η πληρότητα και στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:21:00 μ.μ. | | |
Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Πάσχα
Αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της εξόδου του Πάσχα. Με πληρότητες πάνω από 85% είναι αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για τις γιορτές.


Την ίδια ώρα, η βενζίνη, τα διόδια αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια συνθέτουν το τοπίο του ακριβού τριημέρου του Πάσχα. Οι εκδρομείς είναι αλήθεια ότι το σκέφτονται διπλά για να κάνουν την πολυπόθητη τριήμερη εξόρμηση από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία. Με μέση κατανάλωση βενζίνης τα 8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και την τιμή της αμόλυβδης να έχει σκαρφαλώσει στα 2,05€, οι εκδρομείς καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά τις λιγοστές μέρες ξεγνοιασιάς.

Πάσχα: Χιλιόμετρο και… ευρώ

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αδειούχων που θέλουν να ταξιδέψουν από την Αθήνα προς την Κομοτηνή και να επιστρέψουν, οι οποίοι θα πρέπει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να πληρώσουν 321,44 ευρώ μόνο για τα διόδια και τη βενζίνη. Ειδικότερα, η αμόλυβδη που πρέπει να καταναλώσει συνολικά μία οικογένεια για το συγκεκριμένο ταξίδι είναι 243,74€ ενώ τα διόδια είναι 77,7€.

Επίσης, από την Αθήνα με προορισμό τις Σέρρες και επιστροφή, συνολικά για την βενζίνη και τα διόδια οι εκδρομείς με ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να ξοδέψουν 190,4€ για την αμόλυβδη και 66,3€ για τα διόδια. Σύνολο δηλαδή στα 256,7 ευρώ.

Μία οικογένεια που θέλει να κάνει μία πασχαλινή εξόρμηση στα Ιωάννινα θα ξοδέψει συνολικά για βενζίνη και διόδια 211,38€. Αναλυτικά, η αμόλυβδη στα 134,88 ευρώ και για τα διόδια στα 76,5€. Τριήμερο για Πάσχα στον Βόλο για μία οικογένεια σημαίνει συνολικά ότι βενζίνη και διόδια κα τη διάρκεια των δύο ταξιδιών, θα κοστίσουν στους εκδρομείς συνολικά 145,5 ευρώ, ενώ για την Καλαμάτα οι ταξιδιώτες θα χαλάσουν σχεδόν 105€. Πιο συγκεκριμένα 77,66€ για την αμόλυβδη που θα καταναλώσουν και 27,9€ για τα διόδια.

Πιο ‘’φθηνή’’ έρχεται για τους εκδρομείς η Πάτρα λόγω και της απόστασης, με τους εκδρομείς να ξοδεύουν λιγότερα από 100 ευρώ, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν 69,08€ για την αμόλυβδη και 23,6€ για τα διόδια.

«Καίνε» τα ακτοπλοϊκά αλλά τα φθηνά εισιτήρια εξαντλήθηκαν

Βαθιά, όμως, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και όσοι από τους εκδρομείς του Πάσχα σχεδιάζουν ταξίδι σε κάποιο νησιωτικό προορισμό για την πασχαλινή περίοδο, καθώς στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει περάσει μια μεσοσταθμική αύξηση 12% – 15% ανάλογα με την εταιρεία και το δρομολόγιο. Μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τις λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς τα απλά και φθηνά εισιτήρια αποτελούν πια είδος υπό εξαφάνιση.

Αν μια τετραμελής οικογένεια επιλέξει να μεταβεί με πλοίο στην Μύκονο για το τετραήμερο του Πάσχα μαζί με το όχημά της, (από Μεγάλη Πέμπτη 21/4 και επιστροφή την Δευτέρα του Πάσχα 25/4 ) θα πρέπει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να πληρώσει 38 ευρώ το άτομο, δηλαδή μετ’ επιστροφής 76€, άρα συνολικά 304€. Συν την τιμή του αυτοκινήτου που φτάνει στα 212 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Ωστόσο με βάση το ρεπορτάζ πλέον τα εισιτήρια των 38€ έχουν εξαντληθεί και τα πιο οικονομικά διαθέσιμα εισιτήρια είναι εκείνα των 77,20€ και για την επιστροφή ανέρχονται στα 46 ευρώ το άτομο, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος του ταξιδιού με επιστροφή στα 492,8€.

Άλλος ένας δημοφιλής πασχαλινός προορισμός είναι και η Πάρος. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες υπήρχαν φθηνά εισιτήρια 35,5€ ανά άτομο, έχουν πλέον εξαντληθεί και πλέον κάποιος μπορεί να βρει τελευταία στιγμή 44,50€ το άτομο. Αυτό σημαίνει ότι για το ταξίδι προς την Πάρο με επιστροφή, για μία οικογένεια με δύο παιδιά, θα κοστίσει 356 ευρώ. Επιπλέον, η τιμή του οχήματος θα είναι στα 206 μετ’ επιστροφής. Πάντως, βάζοντας ημερομηνία επιστροφής της 25η Απριλίου, δηλαδή την Δευτέρα του Πάσχα δεν υπάρχουν εισιτήρια αλλά ούτε διαθεσιμότητα για οχήματα.

Πάσχα στα νησιά


Όπως δείχνουν τα στοιχεία και η Σύρος είναι ακριβός προορισμός, καθώς σε περίπτωση που μία τετραμελής οικογένεια κάνει τώρα κράτηση τελευταίας στιγμής θα πρέπει να ξοδέψουν συνολικά 506 ευρώ μετ’ επιστροφής. Κι αυτό γιατί τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι πλέον στα 40,50€ ανά άτομο, ενώ το απλό εισιτήριο που έχουν εξαντληθεί ήταν στα 32,5€/άτομο. Το όχημα είναι στα 182 ευρώ μετ’ επιστροφής. Πάντως για επιστροφή από Σύρο – Αθήνα δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια ενώ ακόμα και την Τρίτη του Πάσχα δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση για αυτοκίνητο.

Τα πράγματα είναι καλύτερα για μια οικογένεια με 2 παιδιά που επιθυμεί να μεταβεί στην Χίο. Ταξίδι για το νησί με επιστροφή κοστολογείται στα 484 ευρώ για τέσσερα άτομα με αυτοκίνητο. Αυτήν την τιμή βρίσκει τώρα ο κάθε πολίτης στις πλατφόρμες των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς από 31,5€ που ήταν, στα 39 ευρώ το άτομο. Και 172 ευρώ είναι για το όχημα μετ’επιστροφής.

Η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, δείχνουν πιο ελκυστικά με το αργό πλοίο, καθώς συνολικά μια οικογένεια με δύο παιδιά θα ξοδέψει συνολικά 392 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του οχήματος. Ειδικότερα, είναι 42 ευρώ το άτομο και 34€ για το ταξίδι της επιστροφής, άρα 304 ευρώ συνολικά με επιστροφή. Συν 88 ευρώ τη τιμή του αυτοκινήτου μετ’ επιστροφής.

Όταν, μάλιστα, στην «εξίσωση» μπαίνει και η καμπίνα τότε το κόστος ανεβαίνει με τις τιμές να διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η διανυκτέρευση θα γίνει σε εσωτερική, εξωτερική ή μονόκλινη καμπίνα με τις διαφορές ανάμεσά τους να είναι έως και 3 φορές πάνω από την πρώτη στην τρίτη επιλογή.

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στην Κέρκυρα

Η εικόνα που δίνουν εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού για την κίνηση και τις πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς είναι άκρως αισιόδοξη για το ερχόμενο πασχαλινό τριήμερο.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης αναφέρει ότι σε σύγκριση τις προηγούμενες μέρες, όσον αφορά στην πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού «δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα. Στην πόλη όπως σας είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα είναι στο 100%. Μπαίνουν όμως και κρατήσεις για τα περίχωρα της πόλης αλλά ακόμα δεν έχουν γεμίσει εκεί τα ξενοδοχεία, ξεπερνάει πλέον το 70% – 80% που ήταν στα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας». Μάλιστα ο κος. Βούλγαρης επισημαίνει ότι «για το Πάσχα, οι περισσότερες κρατήσεις είναι από Ελλάδα. Κρατήσεις από το εξωτερικό γίνονται στα κανονικά επίπεδα της εποχής και μένουν κατά βάση στα ξενοδοχεία εκτός πόλης που έχουν ανοίξει.

Και η Μύκονος παίρνει τα «πάνω» της. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά εξηγεί «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις πληρότητες στο 50 με 80%. Τώρα υπάρχουν κάποιες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και το λέγαμε ότι θα ανέβει η κίνηση, υπάρχει ανοδική πορεία. Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί, θα δούμε πως θα πάει, είμαστε αισιόδοξοι, θα έρχονται εκδρομείς -ελπίζουμε τουλάχιστον- και τελευταία στιγμή στο νησί. Το ποσοστό των κρατήσεων όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα, κυμαίνεται από 60 έως 85%». Όσον αφορά στις τιμές των δωματίων η κα. Κουσαθανά αναφέρει ότι «είναι ίδιες, δηλαδή για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινάμε από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 300 ευρώ ανάλογα το ξενοδοχείο και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Το τρίκλινο πάει +20-25% στην τιμή του δίκλινου, ανάλογα την πολιτική κάθε ξενοδοχείου, ενώ η τιμή του τετράκλινου είναι στα 180€» και έδωσε την δική της ευχή για την πασχαλινή και καλοκαιρινή σεζόν «μακάρι να φτάσουμε στο 100% με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μακάρι να υπάρχει ηρεμία και να κινείται κανονικά η αγορά για όλους».

Πάσχα στην Πελοπόννησο

Αλλά και στην περιοχή της Αργολίδας, ο Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Άργους-Μυκηνών, Πέτρος Κουτσόπουλος, αναφέρει μιλώντας στο ότι «το τριήμερο Μεγάλη Παρασκευή – Κυριακή του Πάσχα πάει καλά. Ουσιαστικά ένα διήμερο – τριήμερο «βγαίνει». Η πληρότητα στα περισσότερα καλά ξενοδοχεία έχουν ξεπεράσει το 85%. Ως συνήθως, τα μικρότερα που είναι και σε περιοχές που δεν έχουν κίνηση, να μην έχουν τόσο μεγάλη πληρότητα. Θα ξεκινήσει να έρχεται κόσμος από Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Την Δευτέρα του Πάσχα δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, φεύγουν αμέσως».

Ο κος. Κουτσόπουλος υπογραμμίζει και την διαφορά μεταξύ των καταλυμάτων αλλά και μεταξύ των περιοχών. «Οι τιμές στα δίκλινα ξεκινάνε από 40€ μέχρι 80€. Φυσικά, εξαρτάται από τις υπηρεσίες που προσφέρει το εκάστοτε δωμάτιο. Το τριήμερο αυτό είναι ασφυκτικά πιεσμένο το οποίο πιστεύω καλύπτει όλη την Αργολίδα, περισσότερο βέβαια τις περιοχές του Ναυπλίου και του Τολού και λιγότερο σε εμάς, αλλά πιστεύω ότι και σε εμάς στο Άργος θα καλυφθούν όλα. Πάντα περιμένουμε πλέον από την εμπειρία μας ότι λόγω covid θα υπάρχουν και ακυρώσεις. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να είναι καλά και υγιής ο κόσμος».

Ξεκίνησε η έξοδος του Πάσχα - Τετραπλάσια η κίνηση στα λιμάνια σε σχέση με πέρσι

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς έχει ξεκινήσει από τη Μεγάλη Δευτέρα η έξοδος των Αθηναίων.

Η επιβατική κίνηση έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Προχθές Μεγάλη Δευτέρα 18/4 έφυγαν 11.200 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά, από 3.200 πέρσι και χθες Μεγάλη Τρίτη ο αριθμός ανήλθε σε 13.000, από 3.000 πέρσι.

Και στις εθνικές οδούς όμως η κίνηση είναι αυξημένη, καθώς φέτος οι άδειες φαίνεται να ξεκίνησαν νωρίτερα, από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού την περασμένη Παρασκευή στα διόδια της Ελευσίνας παρατηρήθηκε αύξηση 9%, χωρίς αντίστοιχη επιστροφή την Κυριακή, σε σχέση με το 2019. Κορύφωση αναμένεται αύριο Μεγάλη Πέμπτη από τα εθνικά δίκτυα, η οποία θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν 14 πλοία και 13 από τη Ραφήνα. Τα πλοία πλέον φεύγουν με πληρότητα 100% και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με το OPEN.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ